top of page

Abonneer je op de podcast via

  • Dennis van den Buijs

Aflevering 15 - Natuurwijn - Wouter De Bakker (Terrovin)


Wat is wijn? Gegist druivensap. Zo eenvoudig kan het zijn in de wereld van de natuurwijnen. Een niche in wijnland die vindt dat je de natuur zijn gang moet laten gaan zoals 8000 jaar geleden. Geen sulfieten, geen extra gisten, geen zware houtrijping. Wie zijn de rabiate aanhangers van deze 'straight edge'-wijnfilosofie? Wat is er mis met 'normale wijn'? En ruikt natuurwijnen niet naar de stal of azijn?

Dat zijn harde beweringen maar bij het woord natuurwijn komen de scherpste meningen naar boven. Klassieke wijnmakers zetten de hakken in het zand "is mijn wijn dan niet natuurlijk?" Handelaars vloeken "wijnen zonder sulfieten komen kapot uit het transport". En sommeliers fronsen "ze zijn heel herkenbaar maar smaken allemaal hetzelfde". Het helpt natuurlijk niet dat er geen échte definitie is van natuurwijn. Maar hebben de criticasters gelijk? (meer onder de foto)

Wouter De Bakker van Terrovin lacht bij de zoveelste schampere opmerking. "Ik drink geen conventionele wijn meer," zegt de voormalige Eerste Sommelier van België. Zijn ogen fonkelen als hij spreekt over de wilde gezonde micro-wijngaarden waar de druiven groeien voor zijn passie: natuurwijn. Champagne, Chianto Classico of Bourgogne: ze blinken allemaal in natuurlijke vorm in de rekken van Terrovin. Wouter levert ze ook aan de bekendste restaurants van het land. Wat op zijn minst doet vermoeden dat dat er tussen zwart en wit een genuanceerde natuurwijnwereld ligt. Wouter neemt wijncast mee van de wijngaard over de kelder tot in het glas. Wat is natuurwijn? Je hoort het hier en koopt het via www.terrovin.be.

Comments


Beluister meer afleveringen

bottom of page