top of page

Abonneer je op de podcast via

  • Dennis van den Buijs

Tre Bicchieri voor Nicosia in Gambero Rosso 2020


Elk jaar bekroont de Gambero Rosso de beste wijnen van Italië met drie rode glaasjes. De befaamde Tre Bicchieri. Vergelijk het met de koorts bij restauranthouders wanneer Michelin of Gault & Millau goochelen met cijfers en sterren. Zo'n instituut is de rode garnaal (Gambero Rosso). Dit jaar is een oude bekende van Wijncast bij de gelukkigen: het Siciliaanse Nicosia op de Etna.

© Gambero Rosso

"We zijn dolblij dat we voor het vierde jaar op rij Tre Bicchieri binnenhalen", vertelt Philip Roose aan Wijncast. Zoals je in aflevering 12 kon horen, is de West-Vlaming exportmanager bij wijnhuis Nicosia. "Dit jaar bekroonde de jury onze Etna Rosso Contrada Monte Gorna Riserva 2013. Een wijn die we enkel in uitzonderlijke jaren maken", aldus Roose. Contrada Monte Gorna is de naam van een wijngaard van nog geen halve hectare op de Etna, gelegen op 720 meter boven de zeespiegel. De wijn is gemaakt van 90% Nerello Mascalese en 10% Nerello Capuccio. De druivenstokken zijn minstens 60 jaar oud en de productie is beperkt tot een 500-tal kisten. Als Riserva rijpt de wijn 2 jaar op houten barriques en rust nog eens 2 jaar op de fles voor hij verkocht wordt.

"Tre Bicchieri openen deuren"

Je kan het belang van de Gambero Rosso in de Italiaanse wijnwereld moeilijk onderschatten. "Wereldwijd volgen sommeliers en wijnliefhebbers welke wijnen de begeerde drie rode glaasjes krijgen", vertelt Roose. "Deze bekroning zal dus zeker deuren openen bij nieuwe importeurs. Maar wat wij nog belangrijker vinden is dat we nu al vier jaar lang tot de 20 beste wijnhuizen van Sicilië worden gerekend. Onze keuze voor kwaliteit en biologisch werken rendeert."

Cadeautip

Je vindt de Contrada Monte Gorna van Nicosia bij Spitrits-Wijnen & Co in Herent. De andere 25 bekroonde Siciliaanse wijnen prijken nu al op de website van Gambero Rosso. De hele maand zal de gids online per regio de namen lossen van de flessen die dit jaar drie rode glazen hebben weggekaapt. De volledige beschrijving van de wijnen volgt in de gedrukte Gambero Rosso 2020 die eind september in het Italiaans verkrijgbaar is. Het duurt dan ongeveer tot nieuwjaar vooraleer de bijna 1000 pagina's in het Engels en Duits vertaald zijn. Een ideale tip voor onder de kerstboom, net zoals een succulente Etna Rosso Riserva. Salute!

Comments


Beluister meer afleveringen

bottom of page