top of page

Abonneer je op de podcast via

  • Dennis van den Buijs

Waarom Wijncast?


Zomer 2014. Onze reis naar Umbrië zat erop en ik moest vaststellen dat ik twee weken lang enkel lekkere wijn had gedronken voor geen geld. In de auto zat een karton met 6 flessen van een wijntje dat we ontdekt hadden tijdens een diner op een wijndomein. Wat erin zat wist ik niet, dat het goed smaakte des te meer. Dat moet de laatste keer geweest zijn dat ik de Gottardtunnel doorkruiste met zo weinig flessen in de auto.

Met die heerlijke smaak nog in mijn mond besloot ik om een wijnavond met vrienden te organiseren. Het thema was logisch: wijn uit Umbrië. Het doel nog logischer: genieten én bijleren. Als organisator begon ik mijn zoektocht langs druiven, streken, websites en podcasts. Na één muisklik kon ik vaststellen dat er heel veel wijnpodcastst in het Engels en het Italiaans waren. Maar geen enkele in het Nederlands.

Vele wijnavonden volgden, altijd rond een andere streek van Italië. Mijn research bleef zich uitbreiden met dank aan handige sites vol info zoals die van Licata Vini en hun wijnboek Salute van de hand van advocaat en wijnkenner Roeland Verbist . Al snel stond er ook een inhoudelijk sterk en vlot geschreven Amerikaans boek op mijn schap: Vino Italiano. En dan waren er nog de Duitse en Italiaanse onlinewijnhandels zoals Superiore of Call me Wine die uitblinken in het oplijsten van punten en accolades door de Gambero Rosso, Robert Parker, Wine Enthousiast, etc. Onlinehandels die bovendien vaak pakken goedkoper bleken dan de Belgische importeur en dat aan de deur geleverd. Auwch. Werk aan de e-commerce en accijnzenwinkel.

Bleven ook altijd terugkomen: de podcasts over Italiaanse wijn. Een graag geziene gast in mijn oortjes was Monty Waldin van de Italian Wine Podcast. Informatief, met kennis van zaken zonder te vervelen. Soms vergreep ik me ook aan het Amerikaans groepsgeleuter van Wine Wars waar ze hun passie voor Star Wars integreren in het wijnproeven (ik verzin het niet). Vaak te druk maar onbevangen in hun analyse. Aan het andere uiterste van het spectrum zit dan weer DiWinePodcast. Zoals je aan de rare Engelse titel kan zien is het een kurkdroge Italiaanse show waar de ene dottore de andere professore met iets te veel egards over wijn bevraagt. Al komt de liefhebber van technische details veel te weten.

Wijnavond na wijnavond bleef het gevoel knagen dat er in Nederlandstalig podcast land niets over wijn te vinden was. De uitkomst voor dat knagende gevoel is deze site en bijhorende podcast geworden. Een hobbyproject geboren uit mijn passie voor wijn en radio. En dat wijntje uit Umbrië? Dat bleek een intense blend van 33% sangiovese, 33% merlot en 33% cabernet sauvignon. Helaas zijn alle flessen (zie foto) al op. Gelukkig lonkt de jaarlijkse trek naar Italië al om de hoek.

Beluister meer afleveringen

bottom of page