Dat politici graag wijn drinken én maken kon u al horen in de vorige afleveringen van wijncast. Karel De Gucht (Open VLD) maakt een elegante Chianti en de Umbrische buurman van Rudi Vranckx leverde jarenlang wijn aan Wetstraat 16. Maar wat drinken onze verkozenen van het volk tijdens deze verzengende zomer? Wijncast zocht het uit.
Johan Van Overtveldt (N-VA) is als Minister van Financiën bevoegd voor de accijnzen op uw fles wijn. Onder het motto 'de beste stuurlui staan aan wal' drinkt hij geen alcohol. Al kent de minister naar eigen zeggen de Franse wijnstreken op zijn duimpje. Van Overtveldt heeft dus -oh ironie- zelf niets gevoeld van zijn beslissing om de accijnzen op alcohol deze legislatuur stevig te verhogen. Ook zijn partijleider Bart De Wever (N-VA) drinkt geen druppel meer. De Antwerpse burgemeester verkiest cola zero aan het fornuis maar dat is genoegzaam bekend.
Wie wel een alcoholplan heeft is Maggie De Block (Open VLD). "Ik ben verliefd geworden op een witte chardonnay uit de Bourgogne" zegt de Minister van Volksgezondheid. "Mijn man en ik dronken een lekkere wijn op restaurant in de streek en we zijn meteen naar het wijndomein gereden. We hadden een chique château verwacht maar het bleek een kleine, vrij bescheiden boerderij." De favoriete witte Bourgogne van Maggie De Block is de Clos Salomon Givry 1er Cru. "De wijn is internationaal bekroond maar hij komt van zeer kleine wijngaard. De vraag is dus veel groter dan het aanbod. Gelukkig kennen we de eigenaars na al die jaren en zo zijn we zeker onze favoriete flessen", lacht De Block. Als arts benadrukt Maggie dat ze altijd met mate drinkt. Benieuwd of de coalitiepartners dit alcoholplan wel kunnen smaken.
Italië boven
Koen Geens kan u maar beter niet verwarren met wijnsjoemelaar Roger Geens. Daarmee zouden we de Minister van Justitie en de leuze in vino veritas oneer aandoen. Bij de CD&V zijn ze de magere jaren van goedkope miswijn ook al even ontgroeid. Geens geeft een verfijnde Italiaanse wijntip: Langhe Nebbiolo. "Ik ben fan van de wijnen uit Piemonte omwille van hun frisse toets", zegt Geens. De christendemocraat houdt van de regio in Noord-Italië die aan de voet van de Alpen ligt. "Piemonte is een heel fijne streek om te verkennen en bovendien culinair zeer interessant," velt de justitieminister zijn oordeel. Nebbiolo is de druif die gebruikt wordt in de bekende Barolowijnen. Letterlijk betekent nebbiolo: nevelachtig. Dat verwijst naar het dikke mistkleed dat tijdens de oogstperiode over de glooiende Piemontese velden hangt. Of Koen Geens even blind proeft als dame Justitia konden we niet verifiëren.
Wordt er eigenlijk veel gedronken in de politiek? Vlaams Minister-President Geert Bourgeois (N-VA) licht een tipje van de sluier. "Op het einde van elke superministerraad trakteer ik mijn collega's op een fles Priorat. Een heerlijke Catalaanse rode wijn met evenveel kracht en karakter als het volk dat hem verbouwt." Als de obligate partijpolitieke agenda even aan de kant mag, kiest de Vlaamse minister-president voor wijn van de Italiaanse sangiovesedruif. Het moet zijn dat ze op het Martelarenplein goed geluisterd hebben naar eerdere wijncasts.
'Soms zondig ik met een ijsblokje'
"Als je in een regering stapt, moet je water in de wijn doen" zei Hilde Crevits (CD&V) ooit in een interview. Voor haar eigen glas is ze iets minder streng in de leer. “Na een drukke dag drink ik graag bubbels, zeker in de zomer." Crevits schenkt bijna altijd cava die ze inslaat bij haar favoriete Brugse handelaar maar voor speciale gelegenheden is er champagne. "We reizen elk jaar één weekend naar de Champagnestreek om er bij plaatselijke wijnboeren wat flessen te kopen. Dat is een traditie waar aan vast hou", sprankelt Crevits. In haar kelder liggen ook enkele flessen rosé die ze van Corsica mee naar huis nam. "Op een zwoele dag durf ik er wel eens een ijsblokje in te gooien", lacht de minister. "Het moet voor mij goed koel zijn", aldus Crevits die dan toch water bij haar wijn blijkt te doen.
Paarse coalitie
Sven Gatz (Open VLD) staat bekend als bierliefhebber maar heeft hij ook iets met wijn? "Ik ben een levensgenieter dus drink ik inderdaad af en toe een Belgische trappist, maar ook een Schotse whisky of een goed glas Franse wijn. Niet tegelijk natuurlijk", grapt de cultuurminister. Hij spreekt nostalgisch over een welbepaalde fles Bordeaux. "Vanaf mijn late tienerjaren mocht ik bij mijn groottante een glas meedrinken van de Château Patache d’Aux die daar gewoonlijk op tafel kwam. Een Medoc-wijn met een uitstekend evenwicht tussen tannines en fruit en tussen het hout en de druif."
Een wijncoalitie lijkt in de maak met sp.a-voorzitter John Crombez. Die is het aan zijn partijkleuren verplicht om rode wijn te drinken en ook hij kiest voor Bordeaux. Lussac-Saint-Emilion en Saint-Estèphe om precies te zijn. "Ik heb de liefde voor rode wijn van mijn vader geërfd", zegt Crombez. Zijn vader zei altijd, "als ze me ooit opsluiten kan het enkel draaglijk zijn met Franse rode wijn, Franse kaas en stokbrood." Daar kan Crombez junior zich iets bij voorstellen. Wat die bordelese coalitie betreft: Crombez zweert bij de rechterzijde van de Garonne/Dordogne, Gatz bij de linkse oever. Als dat ideologisch maar verteerbaar blijft.
De bus naar Bordeaux
Er staan trouwens nog een aantal federale excellenties te springen om een busreis naar Bordeaux te organiseren. Kris Peeters (CD&V) zweert bij een Saint-Emilion van Belgische makelij. "Chateau Villemaurine behoort tot de wereldtop", zegt de Minister van Werk. "Het domein is in handen van onze landgenoot en wijnkenner Justin Onclin met wie ik al meer dan 20 jaar bevriend ben. Er zijn trouwens verrassend veel Belgen actief in de Franse wijnbouw", weet Peeters. Of een kruidige Bordeaux goed smaakt bij een Antwerpse beuling kodnen we de minister niet ontfutselen. Hij had wel nog een boekentip: 'Wijndomein Bordeaux' over landgenoten die er wijn maken doet de vicepremier naar eigen zeggen watertanden.
Amper een paar kilometer verder in Saint-Emilion ligt Château Laniote. Als de busreis daar passeert zal Philippe De Backer (Open VLD) de chauffeur aanmanen om te stoppen. Niet om te controleren of ze er in het zwart druiven plukken, wel voor de mooie vakantieherinneringen. "We waren op reis in de buurt van Bordeaux en ongelooflijk passievolle mensen stelden er hun wijn voor. Die was duidelijk met veel liefde gemaakt", herinnert De Backer. De staatssecretaris geeft nog meer van zijn privacy prijs. "De wijnmakers stuurden ons naar een klein restaurantje in de buurt genaamd 'La Puce'. Ik zat er met mijn vrouw tussen de lokale wijnboeren die er samen kwamen eten." Op veel luxe moeten de meereizende politici niet rekenen. "Betonnen gevel, plastieken stoelen en eten wat de pot schaft. Maar ik heb nooit lekkerder gegeten met een glas van hun fantastische wijn", besluit De Backer.
Pannobile
Bij Groen blijken ze meer dan biologische Vinho Verde te drinken. "Ik ben een groot wijnliefhebber maar geen kenner", zegt Björn Rzoska, de groene fractieleider in het Vlaams parlement. "Op restaurant in Lokeren heb ik een fijne Oostenrijkse wijn ontdekt," zegt hij. Een Grüner Veltiner misschien? "Neen een rode wijn, meerbepaald de Pannobile", gaat Rzoska door. "Er zijn maar negen telers van Pannobile en die komen elk jaar samen om hun beste wijnstalen goed te keuren. Enkel de wijn die de blinde smaaktest doorstaat mag als Pannobile op de markt komen." Rzoska heeft vooral goede herinneringen aan de 2013 van wijnhuis Pittnauer. "Ze hebben een vogel op het etiket", lacht de groene politicus "al is het vooral een heel goed jaar en een uitzonderlijke wijn."
Comments