top of page

Abonneer je op de podcast via

  • Dennis van den Buijs

Aflevering 12 - Philip Roose - Nicosia (Etna)"Volgens mijn schoonvader ben ik Siciliaanser dan zijn dochter"

Zijn tweets hebben iets van de uitbarsting van de Etna. Je loopt er angstig van weg of blijft er gefascineerd naar kijken. Philip Roose woont en werkt in Sicilië in de schaduw van de grootste actieve vulkaan van Europa. Hij is er exportmanager voor het wijnhuis Nicosia. De wijngaarden op de Etna zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. De Etna Rosso wordt wel eens de Bourgogne van het zuiden genoemd. Intens en tegelijkertijd elegant en verfrissend. Zowat alles wat je minder snel associeert met Siciliaanse wijnen zoals de diepe zwoele Nero d'Avola. Al wil Philip over die autochtone druif ook wat misverstanden de wereld uit helpen.

We maken trouwens voor één keer een uitzondering op onze baseline en schakelen -heel even- over op het Engels. Philip was namelijk in het gezelschap van Graziano Nicosia. Telg van de vijfde generatie wijnmakers op de lavaspuwende kluit. Graziano is bovendien ondervoorzitter van het Consorzio van de DOC Etna. Zeg maar de belangenvereniging van de kwalitatieve wijnbouwers op de vulkaan. Ontdek zijn verhaal en dat van Philip in een wijncast van meer dan 140 tekens.

Wil je zelf het magma in je glas proeven? De wijnen van Nicosia vind je bij Cinoco of Spirits-Wijnen & Co. Nog een laatste aanrader om in hogere Italiaanse sferen te komen: Bella Figura. Het vlotte boek over de laars en zijn eigenzinnige inwoners dat Philip schreef samen met Joost Houtman.

#Italië #nicosia #etna #sicilië #philiproose #carricante #nerodavola #nerellomascalese #vulkanisch

Beluister meer afleveringen

bottom of page