top of page

Abonneer je op de podcast via

  • Dennis van den Buijs

Alles uit de wijncast


Yes we leven nog! Wie @wijncast volgt op instagram had dat al langer door. Dat het 'echte' werk een 'hobby' als wijncast wel eens parten kan spelen bleek de afgelopen maanden. Maar niet getreurd: de redding in de vorm van niet wijnig podcasts is nabij. In afwachting geef ik je graag enkele zomerse tips.

Wist je dat Antwerpen een nieuwe wijnbar rijker is? Een zomerse hotspot langs de Schelde van niemand minder dan Isabeau Sas die je kent van de aflevering over Our Daily Bottle Wine Club. Haar knappe selectie van kleinschalige natuurvriendelijke wijnbouwers kan je nu per glas of per fles ontdekken in een gezellige pop-up mét echte wijnrank. Extra tip voor de bodemloze vaten onder ons: op donderdag vind je er de beste happy hour van de Lage Landen. Eén fles kopen, een fles gratis. Allen daarheen dus.

Class in The Glass

Hou je van scherpe wijncolumns? Frank Van der Auwera heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten en gaf zijn site Class in the Glass een frisse doorstart. Wie Frank aan het werk hoorde in de aflevering over zijn Wijnkoopgids weet dat hij een talig dier is dat niet kan zwijgen over wijn. Op zijn nieuwe site kruipt hij dan ook uitgebreid in de pen. Je komt bijvoorbeeld te weten hoe je je bubbels perfect sabreert of wat de laatste trends in wijndrinkend China zijn. Terwijl we dit schrijven is Frank Van der Auwera met zijn panel volop bezig met de proefsessies voor de volgende wijnkoopgids.

Koop lokaal

Nog een praktische tip! Wijn kopen betekent voor mij vaak online shoppen. Of moet ik zeggen betekende. Ik wil namelijk een kort pleidooi houden voor de betere wijnhandelaar om je hoek. Maar eerst naar het wonderwijde web. Als ik online wijn koop, gaat het vaak om Italiaanse flessen van de bekende huizen die op Duitse of Italiaanse sites tot een derde goedkoper zijn dan bij hun Belgische importeur. Inclusief levering op mijn stoep. Ik begrijp dat handel voeren in België een complex verhaal is met accijnzen, loonkosten, andere volumes enz. Maar voor de schone ogen van de importeur betaal ik echt geen 15 euro als diezelfde fles online in een klik en een zucht amper 10 euro kost. Doe dat minstens maal zes of twaalf. Er zijn grenzen.

Voor "kleinere" wijndomeinen loont het volgens mij wel dik de moeite om regelmatig naar de wijnhandel in je buurt te gaan. Je vindt er mensen die hun flessen en wijnbouwers als geen ander kennen. Ze zijn gepassioneerd door bepaalde wijnregio's en vormen dankzij hun contacten en goede neus een ideale filter voor kwaliteit. Ga dus massaal naar de vele proefdagen en sla een praatje met de man of vrouw achter de toonbank. Ook op andere momenten kan je er vaak een glaasje drinken van een fles die openstaat. Ideaal om met je eigen mond en neus te kopen. Nieuwe druiven en streken te ontdekken los van het etiket of van de ratings allerhande waar zoveel sites mee pochen. Vertrouw op je eigen goesting. Dat mag nog in 2019. En met wat geluk heeft de wijnhandelaar een beetje door wat voor drinker je bent, krijg je tips en advies over succulente huiswijn aan zes euro tot een bizarre topcuvéé van een verloren gewaande druif. Zo stootte ik om mijn hoek bij JJ WIjnen op deze fantastische Verdicchio uit de Marken.Beluister meer afleveringen

bottom of page